Båten i Badelunda

Samiskbyggd båt i vikingatida båtgrav

Vid Tuna hittades på 1950-talet ett gravfält med ett 90-tal gravar från järnåldern. Åtta av gravarna var båtgravar. I en av de vikingatida båtgravarna har en rikt utsmyckad kvinna begravts i en båt, som kan vara av samisk tillverkning. Det som tyder på det är att båten sammanfogats med en syteknik som bara verkar vara känd hos samerna. Syteknik användes även av finnar, karelare och ryssar, men sömmen skiljer sig då från den samiska. I skandinavisk båtbyggnadstradition, som finns representerad i andra båtgravar på gravfältet, har man sedan äldre järnålderns slut använt nitar och spikar av järn.

Samerna bedrev tidigt båtbyggeri för avsalu. Samiska båtar var enligt de isländska sagorna uppskattade av den övriga skandinaviska befolkningen för att de var lätta, snabba och välseglande. Därför ska enligt Heimskringla den norska tronpretendenten Sigurd Slembedjäkne åren 1138-1139 ha beställt och låtit samerna bygga två krigsskepp. Tunabåten kan troligen på samma sätt ha beställts av samiska båtbyggare.

Besöka

Efter den arkeologiska undersökningen togs gravfältet bort. Idag ligger en villa med trädgård på platsen.

Båten visas i utställningen När då var nu – forntidens folk och fä på Västmanlands läns museum, Karlsgatan 2 i Västerås.

Fornsök nummer

L2002:4011 (tidigare Västerås 575:1)

Relaterade länkar till den här platsen
Fakta
Kategori: Föremål
Latitud: 59.636318
Longitud: 16.669301
Bilder
Karta